CHILIFUDGE (suomeksi)
CHILIFUDGE
Suosittelen kokeilua
- en tiedä, esimerkiksi, parast aikaa lisätä chiliä
joukkoon, ja epäilen kovasti että lopputulokseen vaikuttaa aika
lailla lisäätäänkö niitä tosi myöhässä tai aikaisessa
vaiheessa. Tällä kertaa käytin yksi keltainen habanero, ja kaksi
rawit-chiliä siemenineen. Kannattaa kokeilla erilaisia chilejä, tai
muitakin mausteita - kaneli, kardemumma jne voi sopia tosi hyvin.
Tummempaa sokeriakin voi käyttää.
tuoretta chiliä
1 tölkki karamelisoitua, kondensoitua maitoa
150 g voita
1.5-2 dl sokeria
Kannattaa valmiiksi
pilkkoa chilit, mitata sokeri ja lusikoida kondenssimaito pieneen
kulhoon josta on helppo kaataa kattilaan (koostumuksen vuoksi ei
oikein pysty kaatamaan sitä purkista).
Sulata voi kattilassa, ja kaada siihen sokeri. Sekoita puulastalla. Anna massan väri muuttua keltaisesta beesiksi tai kevyen ruskeaksi (kannattaa säännöllisesti sekoittaa silloin kun huomaa että pohjimmainen kerrasto muuttaa väriään). Lisää kondenssimaito, ja sekoittele kunnes massa on sileä. Viimeinen vaihe kestää aikaansa - keitä mahdollisimman miedolla lämmöllä, säännöllisin välein (5, 10, 15 min, riippuen liedestä?) sekoittaen, jottei pohjimmainen massa pääse palamaan.
Sulata voi kattilassa, ja kaada siihen sokeri. Sekoita puulastalla. Anna massan väri muuttua keltaisesta beesiksi tai kevyen ruskeaksi (kannattaa säännöllisesti sekoittaa silloin kun huomaa että pohjimmainen kerrasto muuttaa väriään). Lisää kondenssimaito, ja sekoittele kunnes massa on sileä. Viimeinen vaihe kestää aikaansa - keitä mahdollisimman miedolla lämmöllä, säännöllisin välein (5, 10, 15 min, riippuen liedestä?) sekoittaen, jottei pohjimmainen massa pääse palamaan.
Ehkä noin kahden
tunnin jälkeen kannattaa ruveta koittamaan millaiseksi
koostumukseksi fudge muodostuu - tipattamalla vähän leivinpaperin
päälle, ja laittamalla sen kylmään saa nopeasti hyvän arvion.
Kattilassa muhenevan massan ominaisuudet ei kehity hirveän nopeasti, joten ehtii hyvin
odottaa tippojen kiteytymistä jääkaapissa. Kun toivottu koostumus on
saavuttu, kaadetaan massa leivinpaperin päälle vuokaan. Laita jääkaappiin kun on riittävän kylmä, ja anna olla siellä muutama tunti ennen kun leikkaat palasiksi.
Comments
Post a Comment