CHILIFUDGE (suomeksi)



CHILIFUDGE
Suosittelen kokeilua - en tiedä, esimerkiksi, parast aikaa lisätä chiliä joukkoon, ja epäilen kovasti että lopputulokseen vaikuttaa aika lailla lisäätäänkö niitä tosi myöhässä tai aikaisessa vaiheessa. Tällä kertaa käytin yksi keltainen habanero, ja kaksi rawit-chiliä siemenineen. Kannattaa kokeilla erilaisia chilejä, tai muitakin mausteita - kaneli, kardemumma jne voi sopia tosi hyvin. Tummempaa sokeriakin voi käyttää.

tuoretta chiliä
1 tölkki karamelisoitua, kondensoitua maitoa
150 g voita
1.5-2 dl sokeria

Kannattaa valmiiksi pilkkoa chilit, mitata sokeri ja lusikoida kondenssimaito pieneen kulhoon josta on helppo kaataa kattilaan (koostumuksen vuoksi ei oikein pysty kaatamaan sitä purkista).

Sulata voi kattilassa, ja kaada siihen sokeri. Sekoita puulastalla. Anna massan väri muuttua keltaisesta beesiksi tai kevyen ruskeaksi (kannattaa säännöllisesti sekoittaa silloin kun huomaa että pohjimmainen kerrasto muuttaa väriään). Lisää kondenssimaito, ja sekoittele kunnes massa on sileä. Viimeinen vaihe kestää aikaansa - keitä mahdollisimman miedolla lämmöllä, säännöllisin välein (5, 10, 15 min, riippuen liedestä?) sekoittaen, jottei pohjimmainen massa pääse palamaan.

Ehkä noin kahden tunnin jälkeen kannattaa ruveta koittamaan millaiseksi koostumukseksi fudge muodostuu - tipattamalla vähän leivinpaperin päälle, ja laittamalla sen kylmään saa nopeasti hyvän arvion. Kattilassa muhenevan massan ominaisuudet ei kehity hirveän nopeasti, joten ehtii hyvin odottaa tippojen kiteytymistä jääkaapissa. Kun toivottu koostumus on saavuttu, kaadetaan massa leivinpaperin päälle vuokaan. Laita jääkaappiin kun on riittävän kylmä, ja anna olla siellä muutama tunti ennen kun leikkaat palasiksi.


Comments

Popular posts from this blog

CHILLI FUDGE